fbpx

Vi kan starte i det små når vi skal legge om noen rutiner, det gir oss større sjanse for å «holde ut». Gjelder endring både med matinntak og bevegelse. Ja, for det går litt på det, uten en fast kontrakt med seg selv, er det lett å utsette til i morgen eller en annen dag. Vi må følge kontrakten.

Nesten daglig raser diskusjoner om vekt og fedme hos nordmenn. Vi ligger høyt oppe på statistikken.

Skal vi bry oss om at vi legger på oss da? Mange hevder at de bærer sin vekt selv, og at de bestemmer over egen kropp.

Selvsagt gjør vi alle det!

Vi er et land med mange muligheter, vi kan velge og vrake i mat og drikke. Gjør det oss sløve, eller tror vi at vi kan spise alt hva hjerte begjærer uten at vi påvirkes av det? Vi har tilgang på helsestudio rundt hver sving – det er bare det, at mulighetene må tas i bruk. 

Det er sagt at «hadde vi kunne kjøpt trening som pille» ville alle ha kjøpt den.

Leste en artikkel i «American Journal of Preventive Medicine» uttalte forskerne bl.a. (oversatt til norsk):

«Gåing har blitt beskrevet som den ‘perfekte treningsformen’ fordi det er enkelt, gratis, praktisk og ikke krever noen form for spesialutstyr og opplæring, og kan gjøres uansett alder.»

«Med en anslått nær dobling av 65-åringer og eldre innen 2030, burde helsepersonell oppmuntre pasienter til å gå selv om de ikke klarer å oppfylle minimumsanbefalingene til mosjon, særlig jo eldre de blir, for helse og et lengre liv.»

Kanskje vi skal starte med «det nye livet», med utgangspunkt i denne artikkelen. 

Treningsstudio er kjempebra det, ikke misforstå. Det er i alle fall bra å ta oppvarmingsrunden til fots eller på sykkel, istedenfor å bruke bilen. Det gir frisk luft og en porsjon D- vitamin om sola titter frem.

Det å gå en tur, selv om været ikke inviterer til det, er en seier for deg selv. Du får frisk luft, du stresser ned kroppen og forebygger depresjoner. Unngå å bruke mobilen den tiden, hodet ditt har behov for å hvile. Du vil i tillegg sanse mange lyder og lukter fra naturen, som du ellers ville gått glipp av. 

Hvis målet er å bli eldre, er det viktig at helsa holder, så når motivasjon svikter fordi det er regn, vind og ufyselig vær, så ta turen for din egen skyld fordi:

  • Det styrker skjelettet, og minsker risikoen for å få benskjørhet
  • Trening får deg til å se yngre ut
  • Du kan spise mer uten å legge på deg
  • Det styrker muskler, ledd og sener i tillegg til skjelettet
  • Lungene dine tar lettere opp oksygen 
  • Det hjelper immunforsvaret ditt, og til å holde deg mest mulig frisk.
  • Det gir deg en bedre kroppsholdning
  • Det hjelper på humøret 
  • Det er vanedannende og lystbetont, du må bare.. etter hvert

Alt dette har vi da behov for hele livet, og ikke minst for å leve en god alderdom.

God tur!